Saker Dorian funderar över

 
 
- Var tar kisset och bajset vägen när man spolar?
-Varför sitter Gollum alltid på huk?
 
Seriöst, jag måste nästan filma Dorian någon gång då vi går hem från förskolan. Han snackar NON STOP! Jag har skavsår i öronen men samtidigt är det så himla häftigt att lyssna på allt som pågår innanför pannbenet på mitt geni till son.
 
 

Listan (uppdaterad)

 
 
Bästa Film:
Tror: Amour
Vill: Beasts of the Southern Wild
Vann: Argo. Alltså Bens tacktal. Han är och kommer alltid vara en av de två som gjorde min favoritfilm med tillhörande favorit soundtrack. Inte sett Good Will Hunting? GÖR DET!
 
Bästa Manliga:
Tror: Daniel Day Lewis
Vill: Daniel Day Lewis
Vann: Daniel Day Lewis. Ingen chock med andra ord. Förutom tacktalet, karln är rolig! Who knew?
 
Bästa Kvinnliga:
Tror: Jessica Chastain
Vill: Jennifer Lawrence
Vann: Jennifer Lawrence. Hon föll i trappen på väg upp, bästa på hela galan.
 
Bästa Manliga (biroll)
Tror: Christoph Waltz
Vill: Alan Arkin (Alltid, I love the man)
Vann: Waltz zåklart. Han verkar vara en hygglig man. Trist att han gör så ohyggliga filmer.
 
Bästa Kvinnliga (biroll)
Tror: Anne Hathaway
Vill: ANNE HATHAWAY för guds skull!
Vann: ANNE HATHAWAY FÖR GUDS SKULL!!
 
Sen bör väl nämnas att Sverige tog storslam med inte mindre än tre oscarsstatyetter. Bland annat så vann ju Malik Bendjelloul (seriöst the last name) för bästa dokumentär för Searching for Sugarman. Sen var det våra två kända ljudtekinker som fick gå hem med varist pris. Seth Macfarlane gjorde ett okej jobb. Hans Rihanna-skämt fick mig att asgarva. Tarantino vann för bästa screenplay. För en film baserad på en film med samma namn.. Inget konstigt med det..
 

Var det någon annan som såg galan? Eller tänker se den nu i efterhand?
 
 

OSCARSGALAN

Jamen alltså vi håller ju på traditionerna här i huset så inatt kommer min mamma över och så ser hon, jag och Ilkka Oscarsgalan tillsammans (Jag har tagit ledigt imorgon. Vissa åker skidor på semestern, jag ser galor. Forever nörd). Blir fjärde året i rad faktiskt och vi har såklart sett alla filmerna som är nominerade i Bästa Filmkategorin. (förutom Life Of Pi som vi ser innan galan ikväll)
 
Jag ska dock erkänna att jag somnat till både Lincoln, Django Unchained och Zero Dark Thirty. Krigs- och splatterfilmer faller mig sällan i smaken och jag har vägrat se om Django trots att både Ilkka och mor min påstår att den är så mycket mer än bara splatter. Har överlag svårt för Tarantino så jag skippar den.
 
Men hörrni, Anne Hathaway är helt fantastisk i Les Miserables. Verkligen helt jävla outstanding. Och jag föll handlöst för Beasts of the Southern Wild. Den där lilla astuffa Hushpuppy ville jag ta hem och rå om i all evighet och jag kunde relatera till symboliken som aurochserna (??) stod för.
 
Igenkänningsfaktorn i Silver Linings Playbook är något jag inte talar högt om. Men jag känner igen mig i att vara den i en familj allt kretsar kring, på gott och ont. Kanske återkommer med en mer djuptgående analys om det i ett enskilt inlägg..
 
Jag uppdaterar ikväll med min lista av önskade/trodda vinnare!

När Dorian väljer kläder..

 
 

Lägger han alltid ut dem så här.

 

 

Som en liten konstinstallation. Han är en sån jävla gullunge!!

 

And I will learn to love the skies I'm under

 
 
När det vilda rasar i mig, när jag inte kan sortera varken tankar eller känslor och smärtan av ångest brinner i bröstet finns det en sak jag alltid gör för att kyla ner huvud och själ: Gråtdansar. Jag har alltid gjort det, ända sen jag var rätt liten. På med en lagom intensiv låt och sen dansar jag arslet av mig. Jag ser förmodligen komplett galen ut när jag gör det, med vevande armar och stampande fötter. Men fan vad bra det känns. Och det där rivandet avtar och om så bara för en stund kan jag andas ut.
 
Jag är en rastlös själ. Har alltid haft svårt för att nöja mig, slå mig ner och stanna kvar. Får vansinniga myror som river och sliter i hela kroppen. Och jag har alltid dragits med mer eller mindre ångest över detta. Att inte vara som andra, att alltid sträva framåt men samtidigt dras bakåt. Att aldrig hitta Lugnet.
Jag är en hopplös vandrare. En nomad som säkert levt i flera tusen år och dras med bagage tyngre än en blåval.
 
Och den här dansar jag till tills tårar och vansinne sinar. Om så bara för en stund.
 
 
 
 
 

En överlevares guide

Andas. Ta en dag i taget. Sov mycket. Prata med folk som kan hantera pratet (typ innehar förmågan att lyssna utan att försöka trösta med ord, det blir alltid fel), accepterandet av folk som tycker att du är jobbig är också viktigt. För folk är inte programerade för att hantera folk som inte fungerar som de ska, lika bra att vara OK med det.
 
En annan bra sak kan vara att ringa upp din psykobert som sökte dig i fredags när du inte orkade röra varken läppar eller tunga. (Den här är direkt riktad till mig själv)

the reason I hold on, cause I need this hole gone

Kemisk graviditet. Googla det. Jag vill att ni ska veta.
 
Om hösten kändes som Skinny Love, känns den här omgången exakt så här
 
 
 
Nu plockar jag upp bitarna av mig själv jag lyckas hitta och åker till Sandhamn över helgen.

Alla❤mys

..med vildingen framför Alla Vi Barn i Bullerbyn.Alla hjärtans dag

Dagen må ha blivit ett kommersiellt jippo, ett sätt för diverse företag att tjäna några extra miljoner, en dag där flickvänner (jo faktiskt) tar sig rätten att pressa sina stackars pojkvänner lite extra (för vem orkar fixa romantik själv liksom, am i right girlzzzz) och ett sätt för tidigare nämnda stackars pojkvänner att känner stress och tvång över att fixa den där extra romantiken och köpa något fint och orimligt dyrt (sms-lån är tydligen inte helt ovanligt inför alla hjärtans) pga vill ej vara dålig pojkvän.
 
Men vafan. Jag gillar den. Eller, jag gillar tanken med dagen. Att fira kärleken. För det glöms lätt bort i vardagslunket, framförallt hos oss småbarnsföräldrar. Jag älskar Ilkka alla dagar på året (sanning med modifikation, jag tycker faktiskt inte om honom alls vissa dagar, helt vanligt) och behöver väl egentligen ingen speciell dag att göra det på men är det något som är värt en egen dag så är det väl kärlek?
 
Jag fick en blomma och noblesse av Ilkkis imorse. Idag köpte jag och Dorian ett packe rosa rosor och ett kort till honom som Dorian fick skriva pappa på (första gången han gör det). Det handlar om att ge och ta och är det något jag har lärt mig genom åren (shout out till Carla i Scrubs här också) så är det att vill jag ha romantik får jag fan fixa det själv. Jag förväntar mig inte att Ilkka ska stå för romantiken i vårt förhållande, var ligger jämställdheten och rättvisan i det? Vi är två i förhållandet och har båda samma ansvar att visa varandra uppskattning. Trött på normen att män skall stå för alla romantiska gester.
 
Så summa summarum: Alla hjärtans dag = Bra. Delat ansvar för romantik = Ännu bättre.
 
Puss på er!

"Vilken fantastisk unge!"

Idag när jag hämtat Dorian från förskolan traskade vi ner till centrum för att handla lite. På vägen mötte vi en dam som, ehm, kommit upp i åldern så att säga. Dorian, social som han är, stannar tantan och påpekar att hon ser lite konstig ut.
 
-Hur menar du då? svarade tantan.
-De där sakerna du har i ansiktet. Hur fick du dem?
-Menar du mina glasögon?
-Nej, jag menar dina ränder. Hur fick du dina ränder?
-Haha ja men du förstår, såna får man när man blir gammal!
-Jaha! Jag tycker dina ränder är fina. Kommer min mamma få såna när hon blir gammal?
-Det får hon säkert.
 
Sen vänder hon sig till mig (jag la mig inte i samtalet, det skötte både Dorian och tantan så bra själva)
 
-Vilken helt fantastisk unge! Jag har aldrig hört ett barn ställa såna frågor förut. Vad ska det bli av honom?
-Något stort tror jag, sa jag.
 
Sen fortsatte de konversationen. Om tåget som strax skulle köra föbi, hur man kunde komma till "det där tornet där borta" och andra saker som hör till en fyraårings intressen.
 
Jag tror tanten uppskattade samtalet med Dorian. Jag försöker att inte lägga mig i när han stannar äldre personer på gatan för att prata lite. De allra flesta tycker om att prata med honom och svara på hans frågor. Han är jättenyfiken på andra människor just nu. Hur folk ser ut och varför, alla främmande språk han hör. Han är helt fantastisk på att formulera frågor och fånga folks uppmärksamhet och jag tror att han har ett bra utbyte med de som han träffar på våra promenader. Säkert finns det någon som tycker att han är jobbig, men det skiter jag i.

Så många nivåer av ilska.

Det här. Hela magen vänder sig. Han har alltså, för er som inte vet, tjatat sig till sex med en fjortonåring. FJORTONÅRING. Och blivit dömd för det. Sexuellt utnyttjande av barn. Smaka på de orden. Visst smakar det avstängning? Att han borde straffas? Närå, inte i idrottens värld. Han får fortsätta med fotbollen. Direkt. Han behöver kärlek, stackarn.

Och Norling. Don't even get me started.Fleetwood Mac

Okej. Jag var inne och bokade teaterbiljetter till mig och vildingen när jag såg att Fleetwood Mac kommer hit i Oktober. Jag började gråta. Hur kan jag ha missat?!
 
#ärettfan
 
VEM GÅR MED MIG!??!
 
Kostar skjortan men det får det fan vara värt. Rumours (som firar 35 år i år) ÄR världens bästa album. Rakt av rakt igenom.
 
Våga säg annat.

så himla bra.

Rihannas nya - Stay. Videon där hon sitter i badkaret. Träffsäkert.
 
Orkar inte.

Vad innebär det att vara föräldra"ledig"?

Jag läste den här viktiga krönikan av Åsa Erlandson häromdagen och fick mig en rejäl tankeställare. I ett samhälle där tempot är konstant högt, inte bara för oss utan även för våra barn, känns det allt mer som att föräldraledigheten för många bytts ut mot jakten och hetsen till att aktivera sig och sin alldeles nykläckta spädis. Det är barnrytmik, barnyoga, barnsalsa, öppna förskola osv i all oändlighet. Jag minns att jag fick smärre panik när jag var sen till ÖF vid min föräldraledighet med Dorian. Tänk om alla andra hade jättekul när jag inte var där? Tänk om de andra barnen lär sig något som Dorian missar? Bara det lilla är ju vansinnigt i sig, han ska ju lära av MIG inte av andra när han är så liten. Och för vems skulle deltog jag i alla aktiviteter egentligen? Inte Dorian iaf, han hade ca noll utbyte av det om man skall lita på forskning (vilket jag såklart gör).
 
Folk startar nya företag under sin föräldraledighet idag och jag har svårt att se det nyttiga. Vad hände med att vara hemma och kanske lära känna sitt barn ordenligt? På djupet? Istället för att hasta runt på varenda aktivitet som erbjuds barn från åldrarna 2 h och uppåt. Det är ju vansinnigt egentligen för inte en enda studie visar på att barn gynnas av detta. Det är snarare föräldrarna som är livrädda för att slappna av, ta det lugnt, skrutta hemma i pyjamas hela dagarna och faktiskt umgås med sina små barn.
 
Jag fick som sagt verkligen en tankeställare när jag läste krönikan eftersom jag tänkt plugga nästa gång jag har turen att få vara föräldraledig. Men är jag verkligen ledig då? Jag får nog tänka om.
 
Och jag lovar härmed dyrt och heligt att jag på sin höjd tänker gå promenader under mitt (eventuellt) kommande barns första månader. Jag tänker vara hemma mer och inte känna tvånget att aktivera henom mer än på de sätt jag själv verkligen vill och finner nyttiga.

Rubrik överflödig..


Nu

Gör jag det härFårevah trotzig

Stöter (äntligen) på gubbjäveln som bad mig sänka volymen i hörlurarna eftersom "alla inte delar min musiksmak" (alltså inte volymen i sig som var fel utan Modest Mouse)

Tänker att han kanske skulle gilla System of a Down mer.

#höjervolymen


Varför jag låter den där kollegans ord rinna av mig som vatten mot galon

Nya föräldrar:
  • Vi hörde att du skulle börja inne hos oss, vad kul!
  • Vi är jätteglada att det blev just du.
  • Har du börjat nu? Vad kul, välkommen!
  • Vad kul att du är hos oss nu!
                   
Gamla föräldrar:
  • NN blev jätteledsen när jag sa att du skulle byta
  • Har du redan bytt? Vad tråkigt!
  • Vi tycker det är jättetråkigt att du byter.
  • Man måste ju få lite förvarning så man kan förbereda sig, vi vill ju ha kvar dig!
Gamla barnen varje gång jag passerar min förra avdelning:
 
DÄR ÄR SABINA!!!!!!!!!!
 

*putsar bröstfjädrarna*
 
 
         
 

Män som (nät)hatar kvinnor

 
 
Det här är något av det absolut vidrigaste jag sett. Att folk (läs:M Ä N) har mage att trycka ner, hota och förnedra kvinnor på det här sättet. Jag blir direkt illamående av vetskapen om att dessa män finns mitt ibland oss.
 
Männen som hatar kvinnor
 
 
 
Se Uppdrag Granskning på SVT 1 imorgon Onsdag, 6 februari, kl 20.00. Jag kommer att befinna mig på ett möte vid sändningstid men kommer givetvis att se programmet på SVT Play. Det är oerhört viktigt att detta uppmärksammas. Att kvinnorna, som fortsätter TROTS dessa helt sinnesjuka förhållanden i deras arbetsliv, hyllas och peppas och STÄRKS. Tänk er själva om ni fick motta hot som dessa under en arbetsdag? Jag skulle iaf inte vara mycket till människa efter det.
 

Mina män

 
 
Det fina i att mina män leker Star Wars med tillhörande soundtrack som spelas via paddan ♥
 
 
 
 
 
Hunden är också med i leken (högst ovetandes om detta som ni ser). Hon är såklart Chewbacca.
 

"Kan vi lyssna på den där där jag går på stan?"

 
 
Det här är en av de låtar som finns med på Dorians dopskiva som vi gav honom när han namngavs. Jag har talat om för honom att den är hans och han älskar den ♥
 
 
 
 
 
 
Av alla Doktor Kosmos låtskatter är det här min favorit. En homage till en son, en perfekt beskrivning av vår relation till Dorian och hur extraordinär vi tycker att han är. Vi såg Doktor Kosmos live på Arvika 08 när Dorian låg i magen men de spelade tyvärr inte denna. Eller så hann de med den i början som vi missade eftersom vi va på Krunegård då (som också har en låt med på dopskivan)
Jag tänkte lägga upp lite låtar från Dorians skiva framöver, kanske att jag lägger upp lite citat från albumet han fick till skivan också. Albumet är fyllt med foton från hans första månader samt några textrader om varför vi valt låtarna. Om vi någon gång välsignas med en till unge har jag redan en låtlista (halvt) färdig. Tycker det är en fin present att ge till det finaste man har ♥
 
UPPDATERING:
 
 
 
Där är sidan som tillhör låten ovan.
 

Nu tar vi helg!

 
 


I helgen är vi hundvakter, Mycket spännande för mig som är hårallergisk (inte sjukligt jag bara hatar att ha hår överallt). Så det blir en lugn helg då hunden i fråga ogillar att vara ensam. Kan vara bra för oss också, att bara vara hemma och ta det lugnt :)

Kram på er!

 

RSS 2.0