Fadime

Idag är det 10 år sedan Fadime Sahindal sköts ihjäl i sin systers lägenhet av sin far. Som förälder är det omöjligt för mig att ens försöka förstå hur man kan mörda sitt eget barn. Sånt händer ju tyvärr ibland och även om det alltid är lika tragiskt är det just hedersmord jag har minst förståelse för. Majoriteten av de som mördar sina barn lider av psykisk sjukdom men hedersmord handlar om något helt annat, stolthet, och är ett kulturellt problem som måste tas itu med. Efter Fadimes död har man tillsatt mer resurser för just dessa brott men det gör mig ont att det krävdes en kvinnas död för att vi skulle våga ta tag i problemet. Fadime var fantastisk. Att som kvinna tillhörande en hederskultur våga bryta sig loss så modigt och högljutt som hon gjorde är en prestation värd att nämnas i alla historieböcker. Hon är inspirerande och ett föredöme för kvinnor.

PPE

SabinaKommentarer
Postat av: Terése

Bra skrivet!

Viktigt är också att kalla det just ett kulturellt och jämställdhetsproblem och inte ett problem som bottnar i religion, och då i islam som många tror.

Dallan (med många högskolepoäng i relaterade ämnen då han läst 4år geoagrafi-historia) säger att där det är vanligast med hedersmord på Sicilien exempelvis... Hur som helst så är det som hände Fatima något vi aldrig bör glömma. Ett föredöme som sagt.Peace

2012-01-21 @ 21:19:45
URL: http://bouvierbaby.blogg.se/
Postat av: sarah

gud vad tiden går!! 10 år har rusat förbi..ja, de finns plats för alla i badkaret =) vi fick ju lyfta in de med kran via balkongen..haha!

2012-01-23 @ 09:34:40
URL: http://lillagrodans.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0