Hur går det att arbeta med barn när man vägrar kalla de söta, snälla eller duktiga?

Det är aldrig lätt att arbeta med barn, det ska det inte vara. Har man världens viktigaste jobb (forma framtidens vuxna) så måste man göra sitt yttersta varje dag för att vara en god förebild. Men det här att inte ge ytliga komplimanger är så himla enkelt. Det faller sig inte naturligt för mig att hälsa barnen välkomna på morgonen med ett "Hej *barnets namn*! Nämen vilken fiiiiiiin tröja du har! Vilken söt/tuff katt/dinosaurie du har på den!". Jag säger helt enkelt det jag känner: Välkommen! Vad kul att du kommer! Och skulle de ha någonting nytt på sig som de är stolta över och vill visa frågar jag om funktionen. Så jäklarns enkelt är det liksom. Och när de tillverkar någonting, om det så är en teckning, ett halsband eller ett väldigt högt torn använder jag mig inte heller av ytliga komplimanger utan ställer frågor om det de gjort. Vad det är, om det var svårt eller tog lång tid och jag frågar kanske om färgerna. Jag intresserar mig för det de gjort. Och när barnen te.x. städar eller hjälper till att plocka fram saker eller kanske håller upp dörrar och liknande tackar jag för hjälpen och talar om för dem hur mycket jag uppskattar när de plockar undan efter sig och förklarar hur mycket lättare det blir att hitta saker/få plats att leka om man lägger tillbaka det man använt där det skall vara. I princip alla barn håller med om det jag säger och man ser att det tänds en lampa någonstans där inne att "Ahaaa, okej ja det är ju så det är, det blir lättare att hitta. Barn som röjer undan efter sig är inte duktiga. Jag hatar det ordet. Jag bekräftar känslor, inte yta och hittills har jag inte fått några direkta reaktioner av negativ natur. Förutom från ett barn som är så indoktrinerad i det här med yta att det enda som betyder något för honom/henne är att det hon/han gör är fint eller att han/hon är söt. Det barnet försöker jag jobba extra mycket med. Det sorgligaste var att när jag frågade henne/honom varför det var viktigt att vara söt blev svaret: Vuxna tycker om en då. Det sved i hela mig när jag hörde det. Vem har lärt det här barnet att man måste vara fin/söt för att bli omtyckt? Jag hoppas att min son aldrig ska behöva känna det ansvaret. Att man behöver prestera för att bli omtyckt. Jag svarade iaf det här barnet att jag tycker om henne/honom för att hon/han är pratglad, ärlig, smart och fartfylld och att för mig spelar det ingen roll om hon/han är söt för det är inte viktigt för mig. Jag tycker om honom/henne för att hon/han är just den han/hon är. Så himla enkelt egentligen.

PPE

Sabina

Kommentarer
Postat av: sarah

Sabina, du förstår inte hur glad jag blir att du skriver som du gör! Han/hon..

Det är FÖR MÅNGA som skriver om Sina arbetsplatser, vi har tysnadsplikt och att lägga upp bilder ifrån arbetet är för mig obegripligt! Har de frågat alla barnens föräldrar om de får vara med på ens privata blogg?

Sen är det skrämmande att våra barn formas i så tidig ålder, allt för att passa in och känna sig sedda utav oss vuxna.

Du kan inte tänka dig att flytta till Åland.. tror vi vill ha lite utav dig överallt ;)

2011-08-25 @ 07:06:28
URL: http://lillagrodans.blogg.se/
Postat av: Anonym

OCH SABINA DU ÄR BÄST! FAN VA BRA TEXT! DEN VILL JAG KOPIERA O MAILA MIN MAMMA; FÅR JAG DET?KRAM ERIKA

2011-08-25 @ 09:43:29
Postat av: Sabina

Vilka fina uppmuntrande ord ni öser över mig! Erika du får sjävklart skicka vidare till din mamma och Sarah om Åland börjar locka är du den första som får höra om det, jag lovar ;)KRAM på er

2011-08-25 @ 13:17:41
URL: http://alphabettown.blogg.se/
Postat av: sarah

haha.. låter bra! =)

när blir flytten förresten? tror inte jag har gratulerat till huset!!? Fick ni det i Annas område? de som var så veliga från början??

2011-08-25 @ 19:36:14
URL: http://lillagrodans.blogg.se/
Postat av: Sabina

Halloj! Nej det här är ett mindre. Fyra rum, 88 kvm. Liten trädgård med hallonbuskar mittemot Anna och Gabbe på andra sidan lekplatsen :) Flyttlasset går i början på November så innan dess ska vi bara hinna sälja vår egen lägenhet också ;)

2011-08-25 @ 20:10:06
URL: http://alphabettown.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0