Hen/genus/idotersomvägrarförstå

Nu har jag precis tittat på Kvällsöppet som gick i veckan och tog upp genuspedagogik och jag har följdaktligen lite saker jag vill få ur mig.

Det första är att jag är så himla stolt och imponerad av människor som orkar fortsätta predika för döva öron när det kommer till genus, jämställdhet, feminism och nyligen ordet hen. För jag orkar nog inte längre. Folk är så ovilliga att ta till sig information och stundtals känns det som att folk bara spelar dumma. För nej, det handlar inte om att göra tvärtom och att beröva barn deras könstillhörighet. Nej det handlar inte om att vi vill tillskriva barn nya förväntningar och egenskaper. Genus handlar om att belysa problemen med snäva könsroller, att lyfta fram problemen detta skapar för barn som inte passar in i dessa roller och att skapa fler och bredare förutsättningar och roller som fler kan känna sig hemma i. HUR svårt ska det vara att ta till sig? Hur kan man vara så envis när det kommer till något som så uppenbart är bra för våra barn att man vägrar förstå vad det går ut på?

Det andra jag vill få ur mig är att jag är rent ut sagt förbannad på Katerina. Ha mage att sitta i TV och anklaga en familj som inte har möjlighet att försvara sig för barnmisshandel?! Vem i själva helvete tror hon att hon är? Att uppfostra sina barn som individer istället för hon och han och allt vad det innebär är snarare befriande och en god gärning. Det är precis det jag försöker göra med Dorian och jag tog väldigt illa vid mig av hennes ord.

Det tredje. En sak som jag har så himla svårt att förstå och svara på är när någon säger att "tjejer måste få vara tjejer och killar måste få vara killar". För det är ju just det det här handlar om. Vad det innebär att vara tjej och kille. Blir Dorian mindre kille om han har klänning på sig? Blir en tjej mindre tjej om hon får lov att ta stort utrymme i en barngrupp? Vad betyder tjej och vad betyder kille? (förutom att de har olika könsorgan) Jag är fruktansvärt trött på att det här förminskas till en debatt om vilka leksaker barn av olika kön leker med eller vilka kläder barn av olika kön vill ha. Det här ämnet är så himla mycket större än de ytligheter som motståndarna drar till med när argumenten tar slut och måste ges den respekten.

Sen kommer vi till ordet hen. Här tänker jag svära lite för fy jävla helvete vad jag är trött på folk som väljer att missförstå syftet med ett könsneutralt pronomen. NEJ det har alltså inte uppfunnits för att utrota han och hon. Nej det har inte uppfunnits för att skapa ett mobb med könslösa och könsförvirrade individer (herregud vad jobbigt de måste ha det i Finland som använt ett könsneutralt pronomen i typ för evigt). NEJ det har inte uppfunnits för att förvirra alla mentalt retarderade tjejkillehonhanidioter. Det är ett komplement som faktiskt behövs, vare sig ni vill eller inte. Nedan följer några användningsområden:

1. När man inte vet könet på någon. Exempel: Innan Victorias dotter föddes var hon en hen eftersom könet ej var faställt. Nu är hon en hon, om man så vill. (Annars är hon ju Estelle. En individ som måste få fungera utanför sitt kön.)

2. Sockerbagaren i den kända barnsången är en hen eftersom det är helt orelevant vad bagaren har för kön.

3. Jag pratar och skriver en del om mitt jobb. P.g.a. tystnadsplikten får jag varken avslöja namn eller kön på de barn jag eventuellt pratar om. Så istället för att säga eller skriva hon/han, den, h*n eller personen kan jag använda mig av hen. Det går snabbare, ser bättre ut och är enklare.

4. Om jag skriver en uppsats eller avhandling och har använt mig av intervjuer där folk vill vara anonyma kan jag skriva hen av samma andlening som ovan.

Sen finns det självklart vissa extrema personen inom den här pedagogiken också men det finns det inom alla områden i samhället och dessa ska inte få definiera genusmedvetenhet.

Har vi rett ut det nu? Skicka gärna det här inlägget vidare. Länka till det i era bloggar eller skriv ett eget. Folk måste utbildas för jag börjar tappa tron på mänskligheten. Man orkar bara så mycket även om jag har helt fantastiska förebilder inom det här området som kämpar dagligen med att utbilda folk. Jag är glad om jag kan bidra lite till att sprida det vidare. Lady Dahmer är en av dessa och hon är verkligen helt fantastisk på att föra den här debatten och hålla det på en civiliserad nivå. Läs hennes blogg.

Sabina. Henförespråkare och genusmedveten förälder.


Kommentarer
Postat av: Terése

Eller hur är folk tröga!?!Man behöver ju inte ens vara genusmedveten för att se fördelarna rent språkligt med hen. Men inte ens det vill en del gå med på. Snacka om att vara emot bara för att...

Jag lyckades övertala en "idiot" om att det var användbart i många fall när det kom till intersexuella iaf. Det är ju alltid ngt. :PHar tänkt att göra ett hen-inlägg i min blogg länge nu. Men jag känner lite som du, att man nästan inte orkar. Känner mig nöjd med att min sambo iaf är på samma bana som jag (efter lite undervisning/predikning, men ändå)och jag har ingen nära vän som tycker annorlunda.Kämpa vidare, du är också en bra förebild!

Kram2012-02-26 @ 09:24:21
URL: http://bouvierbaby.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0